Facebook Twitter Pinterest email tisk

Warfarin a vitamín K - vitamin K a Warfarin

Vitamin K a Warfarin

Vitamin K je rozpustný v tucích, nemění se tepelnou úpravou. Významně ovlivňuje krevní srážlivost tím, že svou přítomností mění neúčinné formy koagulačních faktorů na účinné. Není v organismu uložen do zásoby, ale v těle se recykluje, čímž se předchází kolísání jeho hladiny. Vitamin K se běžně tvoří ve střevě, a tak je zaručena jeho stálá hladina. Největším zdrojem vitaminu K je listová zelenina – hlávkový salát, zelí, čínské zelí, dále špenát, květák, brokolice, petrželová nať, kopr, řeřicha, pórek.

V praxi to znamená, že v jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitaminu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitaminu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitaminu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Zdroj: Warfarin a vitamín K
Zveřejněno: 16.2.2019