Facebook Twitter Pinterest email tisk

Jídelníček při užívání Warfarinu - vhodné potraviny

Vhodné potraviny



Maso

Vepřové maso a ryby konzumujte dle zásad správné výživy. U drůbeže, hovězího a telecího masa pozor, obsah vitamínu K záleží totiž na tom, čím je zvíře krmeno – doporučuje se tedy raději malý příjem tohoto masa.



Mléko a mléčné výrobky

Lze je konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství – obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K.



Vejce

Bílky je možné konzumovat bez omezení, žloutky pouze 1 kus denně.



Tuky

Řepkový, slunečnicový olej a máslo obsahují jen malé množství vitamínu K, ale olivový a sójový olej je nutné používat pouze v nepatrném množství.



Potravinové doplňky

Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.



Ovoce

Ovoce je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.



Zelenina

Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina, to vše lze jíst denně v malém (denně stejném) množství.

Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.



Obiloviny

Bez omezení.



Luštěniny

Dodržovat příjem pravidelného množství luštěnin.



Nápoje

Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.



Alkohol

Je povoleno pít 1 nápoj denně (0,5 l piva, nebo 2 dl vína, nebo 0,5 dl destilátu). Při pití většího množství alkoholu hrozí riziko nebezpečného krvácení!



Koření

Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu
Zveřejněno: 30.11.2018



SiteMAP